Kako se (ne) svađati u braku ili vezi

posted in: Ljubav i seks | 0

 

Grub početak komunikacije u vezi ili braku u čak 96% slučajeva najavljuje i takav kraj. Kada jedan od partnera počinje razgovor grubo, sa negativnim pristupom, optužbama, prezirom, teško je očekivati da sve dalje teče u dobrom, pozitivnom pravcu i da će se završiti u pozitivnom tonu. Još manje se može očekivati rešavanje problema. Obično grubim iznošenjem primedbi dolazi do usložavanja problema i promene dinamike u partnerskom odnosu.

 “ Postoji jedna sličnost između srećnih i nesrećnih brakova. I kod jednih i kod drugih, žena mnogo češće od muža iznosi neki problem i insistira na njegovom rešavanju. Ali postoji dramatična razlika u načinu na koji se to radi.”  (Gotman)

Znači, razlika je u načinu na koji se problem iznosi, jer većina parova ima iste ili slične probleme. Obično su to sporenja vezana za novac, obavljanje kućnih poslova, vaspitanje dece, seks ili odnose sa njenim ili njegovim roditeljima. Žene su u gotovo svim kulturama rečitije od muškaraca. Žena prosečno izgovori u partnerskoj komunikaciji oko 20.000 reči dnevno, a muškarac oko 7.000. Zato je i eventualni početak konflikta, tj. iznošenje samog problema  najčešće na ženi.

Ako je način grub, velika je verovatnoća da će partner postati defanzivan i nespreman za saradnju. Ako je način nežniji, pozitivniji, velika je verovatnoća da će partner želeti da nastavi razgovor u pozitivnom tonu i da je rešenje samog problema moguće i na vidiku.

Kako to izgleda u praksi (grub početak vs. nežni početak):

  1. Okrivljavanje vs. Žalba

(Tako si neodgovoran vs.  Mnogo se brinem oko kašnjenja za ratu za kredit)

  1. Ti rečenice vs. Ja rečenice

(Uopšte ti nije stalo do mene vs. Volela bih da se dogovorimo da jedno veče nedeljno budemo zajedno, osećam se zapostavljeno i usamljeno)

  1. Osuđivanje vs. Opisivanje problema

(Nikad mi ne pomažeš oko dece vs. Osećam se zaglavljeno u kući svakoga dana sa decom i svim obavezama oko njih)

  1. Opšte vs. Specifično

(Terasa je u haosu vs. Da li bi mogao da skloniš kutije sa ulaza na terasu za vikend?)

  1. Agresivno vs. Ljubazno ponašanje

(Šta je tvoj problem? vs. Vidim da te nešto muči. Da li hoćeš da pričamo o tome?)

  1. Zahtevajuće, kritično vs. Sa zahvalnošću

(Zašto nikad …? vs. Mnogo mi znači što idemo u šetnju, ali voleo bih da nekad i popijemo negde kafu. Šetnje su mi malo dosadile.)

 

Grub početak komunikacije utire put drugim negativnim interakcijama koje mogu da opustoše vezu ili brak. Gotman ih je nazvao četiri jahača apokalipse.

„Obično ova četiri jahača prodru u jezgro braka sledećim redom: kriticizam, prezir, odbrambenost i podizanje zida.“

Više o jahačima apokalipse čitajte na Četiri jahača apokalipse: hoće li vaš brak ili veza opstati

 

Izvor: blog #staymarried