Maligni krugovi komunikacije u vezi: kako smo došli do ovoga?

posted in: Ljubav i seks | 0

U vezi ili braku često nastaju maligni krugovi komunikacije koje je teško prekinuti.

Mirko i Sandra su bili u vezi sedam godina. Voleli su se, ali su od samog početka imali nesuglasice koje su vremenom prerasle u gotovo svakodnevne konflikte.evuuo7xn94npfr0otkb8

Kada par dođe na terapiju obično se pitaju kako su došli do ovoga gde su sada i čude se što se stalno svađaju oko gluposti kada zapravo nemaju velikih problema (niko nije alkoholičar, kockar, narkoman, nisu materijalno ugroženi, zdravi su…). Neki su se i razveli ili su bili pred razvodom, a da uopšte nisu bili svesni šta je i kada krenulo naopako. Nisu imali nikakav uvid vezano za svoje ponašanje u vezi. U vezama se ništa ne dešava iznenada: za sve je potrebno vreme, i da se pokvari i da se popravi.

Tako je bilo i sa Sandrom i Mirkom. Mirka je nerviralo što Sandra histeriše oko gluposti, a Sandru što Mirko ne pomaže oko kućnih poslova. Obično njihovi konflikti kreću ovako: Sandra se vraća kasno sa posla, umorna i gladna. Njeno radno vreme traje i po desetak sati, prihvata i dodatne poslove i radi prekovremeno da bi imali dovoljno novca. Kada uđe u stan i vidi da Mirko nije oprao sudove ili izneo đubre, a sedi za računarom, „kreće njena histerija“. Mirko jedva čeka Sandrin dolazak. On radi do pet, posao nije težak i zahtevan. Odmori se kad stigne, ruča i počne da se oseća usamljeno. Dosađuje se i iščekuje Sandru. Kada vidi njenu nervozu kako prekorači prag, pobesni, ali se trudi da joj ne pokaže. Pravi  se da ne obraća pažnju na nju, hladan je i distanciran. Sandru to dodatno iziritira i prebaci mu kako ništa ne radi po kući. Mirko plane i prebaci joj kako je histerična. I tada kreće svađa sa verbalnom agresijom i bacanjem stvari. Posle svađe ne razgovaraju nekoliko dana. Obično Sandra prva prekine ćutanje, jer oseća veliku krivicu što je ponovo započela svađu „oko gluposti“. I tako unedogled svih sedam godina…Ovako izgleda njihov maligni krug komunikacije.

Sandra dolazi kući s posla i očekuje da će se konačno odmoriti. Ali, nažalost, vidi A (događaj), razmišlja o njemu (B) i proizvede kod sebe C. Isto važi za Mirka u svakoj narednoj emocionalnoj epizodi.

Više o tome kako nastaju naša osećanja i kako izgledaju emocionalne epizode čitajte u članku Snaga naših misli

1

Mirko očekuje da će imati jedno lepo veče i raduje se Sandrinom dolasku. Kada vidi (A) da je ljuta, jako se razočara (B) jer se nadao prijatnoj večeri i pobesni (C).

2

Sandra opaža (A) Mirkovo ignorisanje i razmišlja (B) kako je ne ceni dovoljno. Oseća (C) povređenost.

3

 

Mirko opaža Sandrinu povređenost (A) i razmišlja (B) kako mu je još jedan dan upropašćen njenim prigovaranjem. Pobesni i lomi stvari po kući (C).

4

Nastaje svađa i prekid komunikacije koji potraje i do par dana. Kod Mirka preovlađuje bes prema Sandri, kod Sandre povređenost.

5

Posle par dana durenja Sandra oprosti Mirku i počne da oseća krivicu vezano za svoje ponašanje prema Mirku. Osećanje krivice je natera da inicira pomirenje.

6

Ovaj par se rastao na Mirkovu inicijativu. Mirko je sada u srećnom braku, Sandra u srećnoj vezi.

Svaka veza može i da se pokvari i da se popravi. Do rastanka obično dođe kada poremećaj kod para dugo traje, kada se jedan od partnera umori i iscrpi u konfliktima i upadne u beznađe vezano za budućnost veze.

Zašto vaše veze nisu uspevale? Razmislite o svom komunikacionom krugu u ovoj i prošlim vezama. Probajte da uradite analize veza po istom principu koji je u tekstu opisan kroz slučaj Mirka i Sandre. To će vam dati bolji uvid u problem i u svom i u partnerovom ponašanju. Kada problem definišete, možete i da ga rešite.