Maligni krugovi komunikacije u vezi

okt 3, 2020 | Ljubav i seks | 0 Komentara

U vezi ili braku često nastaju maligni krugovi komunikacije koje je teško prekinuti.

Pre par godina sam radila sa parom koji je bio u sedmoj godini veze. Među njima je još bilo ljubavi, ali su od samog početka imali nesuglasice koje su vremenom prerasle u gotovo svakodnevne konflikte.

Kada par dođe na terapiju obično se pitaju kako su došli do ovoga gde su sada i čude se što se stalno svađaju oko gluposti kada zapravo nemaju velikih problema (niko nije alkoholičar, kockar, narkoman, nisu materijalno ugroženi, zdravi su…). Viđala sam i one koji su se već razveli ili bili pred razvodom, a da uopšte nisu bili svesni šta je i kada krenulo naopako. Nisu imali nikakav uvid vezano za svoje ponašanje u vezi. Njihova priča se odvijala po filmskom scenariju: jedno jutro je otišao da kupi cigarete i nikada se više nije vratio.

Tako je bilo i sa Sandrom i Mirkom. Mirka je nerviralo što Sandra histeriše oko gluposti, a Sandru što Mirko ne pomaže oko kućnih poslova. Obično njihovi konflikti kreću ovako: Sandra se vraća kasno sa posla, umorna i gladna. Njeno radno vreme traje i po desetak sati, prihvata i dodatne poslove i radi prekovremeno da bi imali dovoljno novca. Kada uđe u stan i vidi da Mirko nije oprao sudove ili izneo đubre, a sedi za računarom, „kreće njena histerija“. Mirko jedva čeka Sandrin dolazak. On radi do pet, posao nije težak i zahtevan. Odmori se kad stigne, ruča i počne da se oseća usamljeno. Dosađuje se i iščekuje Sandru. Kada vidi njenu nervozu kako prekorači prag, pobesni, ali se trudi da joj ne pokaže. Pravi se da ne obraća pažnju na nju, hladan je i distanciran. Sandru to dodatno iziritira i prebaci mu kako ništa ne radi po kući. Mirko plane i prebaci joj kako je histerična. I tada kreće svađa sa verbalnom agresijom i bacanjem stvari. Posle svađe ne razgovaraju nekoliko dana. Obično Sandra prva prekine ćutanje, jer oseća veliku krivicu što je ponovo započela svađu „oko gluposti“. I tako unedogled svih sedam godina

Ovako izgleda njihov maligni krug komunikacije:

1. Sandra dolazi kući s posla i očekuje da će se konačno odmoriti. Ali, nažalost, vidi da Mirko nije oprao sudove (A, događaj), razmišlja o njemu (B) (On je jedno nezahvalno đubre, ponovo nije oprao sudove, a morao je. Kućni poslovi moraju da budu ravnopravno podeljeni) i proizvede kod sebe C (bes na Mirka, baca torbu, lupa vratima, šutira kesu sa smećem ili previše energičnim pokretima krene da posprema po kući.

Isto važi za Mirka u svakoj narednoj emocionalnoj epizodi.

2. Mirko očekuje da će imati jedno lepo veče i raduje se Sandrinom dolasku. Kada vidi (A) da je ljuta, jako se razočara (B) jer se nadao prijatnoj večeri i pobesni (C).

3. Sandra opaža (A) Mirkovo ignorisanje i razmišlja (B) kako je ne ceni dovoljno. Oseća (C) povređenost.

4. Mirko opaža Sandrinu povređenost (A) i razmišlja (B) kako mu je još jedan dan upropašćen njenim prigovaranjem. Pobesni i lomi stvari po kući (C).

Nastaje svađa i prekid komunikacije koji potraje i do par dana. Kod Mirka preovlađuje bes prema Sandri, kod Sandre povređenost.

Posle par dana durenja Sandra oprosti Mirku i počne da oseća krivicu vezano za svoje ponašanje prema Mirku. Osećanje krivice je natera da inicira pomirenje.

Ovaj par se rastao na Mirkovu inicijativu. Mirko je sada u srećnom braku, Sandra u srećnoj vezi, pred udajom.

 

Svaka veza može i da se pokvari i da se popravi. Do rastanka obično dođe kada poremećaj kod para dugo traje, kada se jedan od partnera umori i iscrpi u konfliktima i upadne u beznađe vezano za budućnost veze.

 

Zašto vaše veze nisu uspevale?

Razmislite o svom komunikacionom krugu u ovoj ili prošlim vezama. Probajte da uradite analize veza po istom principu koji je u tekstu opisan kroz slučaj Mirka i Sandre. To će vam dati bolji uvid u problem i u svom i u partnerovom ponašanju. Kada problem definišete, možete i da ga rešite.


 

 

 

Povezani članci

Znaci opasnosti na početku veze

Znaci opasnosti na početku veze

Iako, kada pričamo sa prijateljima, za mnoge životne situacije kažemo „To meni NIKAD, ALI PONAVLJAM NIKAD, ne može da se desi!“, verovatno ste se nekada i sami našli u poziciji da ste prešli preko svojih reči zarad nekog višeg cilja. Taj viši cilj je najčešće „imati...

Privrženost: zapažanja

Privrženost: zapažanja

Teorija afektivnog vezivanja objašnjava kako prva psihološka veza koju u životu stvorimo (sa majkom ili prvim starateljem) utiče na sve buduće odnose koje će osoba imati u odraslom dobu, kao i na odnos koji će imati sa svojom decom. Postoje četiri obrasca vezivanja za...

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *