Ne mogu da te pustim da odeš

posted in: Ljubav i seks | 0

 

Svaka žena ima u svom ormaru bar jednu haljinu (ili košulju, pantalone, majicu, džemper…) koju ne nosi već godinama.
Povremeno baci pogled na nju pri velikim i malim sezonskim sređivanjima, nekad je čak i proba i dugo se posmatra pred ogledalom. Obično primeti da je ili suviše uska ili široka, kratka ili pak preduga. Boje, obično pomisli, nisu u trendu ili su izbledele posle milion pranja i nošenja. I najčešće je razočarano svuče na pod da čeka na odluku o daljoj sudbini dok se isprobavaju novije, lepše, interesantnije i više u trendu stvari u kojima istinski uživa.
I posle sređivanja i preslagavanja ormara baci još jedan pogled na nju. I umesto da je baci ili pokloni nekoj drugoj ženi (koja bi bila presrećna da je ima), opet je vrati u dno ormara, „do neke sledeće prilike“. „Možda se moda vrati.. Možda kad smršam ili dodam par kilograma na pravom mestu. Ili možda da je ofarbam u neku drugu, aktuelniju boju…Videću!“. I to „Videću!“ obično potraje.


Isto je sa mnogim vezama i brakovima.
Nesrećan je i partner koji je kao ta haljina, odbačen, necenjen i nepriznat kao nešto što je vredno imati i pokazivati drugima. A nesrećan je i partner koji je kao vlasnik te haljine, prividno neko ko odlučuje, ima kontrolu, ali nikako da je prepusti nekoj drugoj koja bi videla sve lepote koje vlasnica više ne samo da ne prepoznaje, već ih se i ne seća.
Što je investicija bila veća, to je teže pustiti je da ode. Što je više vremena, novca, poverenja, nada i strahova uloženo, to je teže pustiti je ili da joj mi sami pokažemo put iz našeg života. To bi bio i naš lični neuspeh, zar ne?
Ja znam žene (a i muškarce, univerzalan je to problem) koji i dan-danas čuvaju nekog Armanija, Gučija ili Pradu…Štedelo se za njih mesecima, plaćani su na milion rata, maštalo se o njima (kad se ja pojavim…). A nekako, kad se došlo do njih, nošeni su jednom ili nijednom (čuvam za neku posebnu priliku, suviše je svečano, nemam cipele uz nju ili tašnu ili frizuru….). I ti specijalni, preplaćeni odevni predmeti, svedoci naše zaslepljenosti, čekaju u našim ormarima.
Tako i mnogi muškarci i žene u braku ili vezi čekaju na dozvolu ili priliku da odu. Uvek ih pustite da nađu sreću uz drugu vlasnicu. I vama će više pristajati neka druga haljina.

(po ideji dr Mehmeta Sungura)