Pet saveta sa bračne terapije

feb 17, 2020 | Ljubav i seks | 0 Komentara

…Na kraju sam shvatila da nam treba pomoć ili ćemo izludeti oboje trudeći se da rešavamo sve ovo sami.

Naučili smo mnogo za jako kratko vreme na bračnom savetovanju, tako da ću podeliti nekoliko koncepata sa vama u nadi da će i vama pomoći!

Ne radi se o ekseru!

Slušanje je često važnije od pomaganja. Mnogi problem se reše sami od sebe ili narednog dana nisu više jednako značajni. Ono što jeste važno jeste slušanje. Slušanje čuva vezu jer pokazuje da nam je druga strana važna.

Ime ovog koncepta je naziv jednog kratkog filma koji opisuje potrebu muškaraca da rešavaju probleme i žena da budu saslušane. Naravno, ovo pravilo ne važi za sve žene i sve muškarce podjednako, ali sklonosti polova ka ovim ponašanjima su više nego statistički značajne. 

Muškarci moraju da znaju kada želite od njih da nešto promene/poprave, a kada želite da se samo malo požalite

Da, da, muškarci su skloni tome da popravljaju stvari i rešavaju probleme, ali ono što sam naučila može da pomogne. Nekada želim da moj muž zaista reši problem, a nekada mi samo treba neko ko će da me sasluša. Nekad mi opet treba i jedno i drugo.

Sada, umesto da ga pustim da mi čita misli ili da pretpostavlja šta želim, uvek mu kažem:  “Treba mi pomoć oko ovoga” ili “Samo hoću da se požalim.”  Nekada me preduhitri i sam pita “Je li ovo nešto za popravku ili samo hoćeš da te saslušam?”

Sviđa mi se ova tehnika jer nam pomaže da bolje komuniciramo i razumemo jedno drugo.

Jedna reč: očekivanja

Neverovatno je kako jedna reč može sve da promeni. Naš savetnik nam je predložio da kažemo jedno drugom svoja očekivanja u cilju poboljšanja komunikacije. Moj muž i ja pripadamo tipu ljudi koji PRETPOSTAVLJA. Ja pretpostavljam da on želi da gleda tv, jer se nijedno od nas ne pomera da bi otišli na spavanje. On pretpostavlja isto, čim se ja ne pomeram, a oboje samo želimo da odemo u krevet rano i stvarno se naspavamo. A ipak ostajemo na kauču pretpostavljaujući da ono drugo želi da gleda tv i želi pritom da ima društvo.

Evo i drugog primera: Moj muž dolazi kući s posla i sve što želi je je neko vreme za sebe. Da predahne. Da odspava. Neki izduvni ventil. Moj muž dolazi kući s posla, a ja u tome  vidim slobodu. Pet minuta za sebe, tuširanje, užinu, razgovor sa odraslom osobom…štagod.

Problem je u tome što oboje očekujemo drugačije stvari. Ne možemo oboje istovremeno da se odmorimo. Neko mora da pazi na decu. Oboje smo umorni, oboma treba odmor, tako da sada radimo na našim očekivanjima. Nekada će mom mužu biti potrebnija dremka, nekada će meni biti preko potreban predah. Moramo da sarađujemo, ali i da damo jedno drugom do znanja šta očekujemo jedno od drugog.

Različiti smo. I to je u redu

Moj muž zna da bude vrlo opsesivan oko nekih stvari. Ima određeni način na koji slaže namirnice na pult u kuhinji kada dođe iz prodavnice, ima sistem za punjenje mašine za pranje sudova i mesto za odlaganje ključeva. Ja? Nije mi bitan redosled slaganja namirnica, samo ih spustim. Sudovi će se oprati bez obzira na način kako ih poređam; a ključevi? Eh, nekad ih stavim u torbu, a nekad nemam pojma gde su.

Različiti smo i nekada ove različitosti stvaraju tenziju među nama. Ali učimo da različitosti nisu loše. Samo zato što ne radim stvari na isti način kao moj muž ne znači da on greši i obrnuto. Moramo da naučimo da se ne bavimo različitostima i da ih prihvatamo. Mi smo različite osobe i to je dobro!

Muški mozak funkcioniše po principu kutija, ženski po principu špageta

Mislim da to nikad neću zaboraviti. Sedeli smo u savetovalištu, pričali i moj muž je iznenada ustao i nacrtao na tabli uredno složenu gomilu kutija. Zatim je na drugoj strani nacrtao nešto nalik na klupko vunice,  i rekao da su to špageti.

Zatim je objasnio kako njegov mozak funkcioniše po principu kutija. Prvo bi rešio deo problema iz prve kutije. Kada bi završio sa tim prešao bi na sledeću kutiju, pa na sledeću, dok ne reši ceo problem.

Rekao je da moj mozak funkcioniše kao špageti. Milion misli mi se mota po glavi i pokušavam da mislim o svemu u isto vreme, i da rešavam sve u istom trenutku. Svaki špaget je zapravo samo deo problema.

Poenta ovoga je bila da pokaže da naši umovi različito funkcionišu i kako su nam stilovi rešavanja problema različiti. Ovo mi je zaista pomoglo da se zaustavim, promislim o tome i zapamtim da postoji više nego jedan način da se dođe do rešenja.

 

 

 (adaptirano sa Singing Through The Rain)

Povezani članci

Privrženost: zapažanja

Privrženost: zapažanja

Teorija afektivnog vezivanja  objašnjava kako prva psihološka veza koju u životu stvorimo (sa majkom ili prvim starateljem)  utiče na sve buduće odnose koje će osoba imati u odraslom dobu, kao i na odnos koji će imati sa svojom decom. Postoje četiri obrasca vezivanja...

Konflikti u vezi ili braku

Konflikti u vezi ili braku

Ne postoji brak ili veza u kojima nema konflikata. Prirodno je da se partneri imaju različite želje. Partnera biramo po određenim kriterijumima i većina naših partnera je psihološki slična nama, ali se naše pređašnje životne istorije mogu jako razlikovati. I ti...

Kako znati da je On(a) pravi(a)?

Kako znati da je On(a) pravi(a)?

Nedavno sam bila gost na jednoj radionici koja je kreirana kao podrška ženama koje se suočavaju sa razvodom. Posle psihoedukacije na temu bolnih osećanja, počele su vrlo potresne ispovesti. Gotovo sve učesnice su krivile sebe zbog loše procene partnera. Jedna od...

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *