Pokušaji pomirenja posle svađa u braku ili vezi

posted in: Ljubav i seks | 0

 

Parovi ne treba da prestanu da se svađaju, već treba da se svađaju na pravi način.

(Džon Gotman)

Jedan od pokazatelja kvaliteta partnerskog ili bračnog odnosa su pokušaji pomirenja posle svađa.

Autori bloga staymaried, bračni par Peterson, podelio je iskustva parova koji dolaze na njihove  radionice u cilju poboljšanja svog braka ili veze, a koji su vezani za pokušaje pomirenja:

 • Čak i kada je mnogo ljut, reći će „Volim te“. Šta ja mogu da uradim posle toga? Moram da uzvratim. Čak iako sam i dalje ljuta, to definitivno popravlja stvari.
 • Grli me. Obično se prvo opirem, ali me na kraju sve to omekša i oboje se smirimo.
 • Držimo se za ruke. Čuli smo negde da držanje za ruke pomaže…da ne možeš da budeš besan na nekoga ko te drži za ruku. Probali smo, što je mnogo teško kada si ljut, ali je razlika ogromna.

Čuvena je anegdota sa Čerčilom i njegovim pokušajem da se pomiri sa suprugom. Naime, na jednoj važnoj državničkoj večeri, Čerčil je bio primetno rasejan i nervozan. Retko se uključivao u razgovor, nije slušao sagovornike, a često je molećivo pogledavao u pravcu supruge, koja je izbegavala da im se pogledni sretnu. Par puta je prstima jedne ruke hodao po stolu, da bi se hodajući čovečuljak na kraju puta rušio i ostajao tako par sekundi. Večina prisutnih je to primetila, ali nisu bili sigurni koje je značenje te neobične igre. Jedan od prisutnih ga je i upitao o čemu se radi. Čerčil je odgovorio da su se pred polazak na večeru strašno posvađali i da je jedino želeo da se pomire:  zato je „padao na kolena moleći je za oproštaj“.

Svaki par koji dobro funkcioniše je razvio svoje pokušaje pomirenja. Ovo su neka iskustva:

 • Pošaljem mu odmah poruku preko telefona. Nekad stavim srce, nekad tužnog smajlija, nekad napišem GRRRR. Zavisi. To omogući da padne tenzija. Ranije se dešavalo da ćutimo danima. Ovako budemo oboje uznemireni još malo, ali ne prestajemo da pričamo i svađe ne remete naš život.
 • Moj muž mi obično napravi kafu, donese neki slatkiš ili postavi da jedem. Ne odbijam ništa od toga. Tako se oboje smirujemo.
 • Odmah me pozove. Iako mi je prvi poriv da se ne javim, ipak znam da će nam biti mnogo teže da se pomirimo ako zaćutimo i ćutanje potraje danima.
 • Pribije se uz mene. Nasloni mi glavu na leđa ili grudi i samo stojimo tako oslonjeni.

Veliki broj bračnih partnera, koji je godinama opstajao u srećnim brakovima, kao jedan od ključnih saveta za dobar i dugovečan brak navodi da se u krevet ne ide ako ste ljuti jedno na drugo.

U svojoj osnovi, pokušaj pomirenja je svaki postupak čiji je cilj da smiri i ublaži sukob ili završi svađu. Gotman, američki stručnjak za brak, kaže da čak i često „Treba mi predah“, iako liči na beg ili povlačenje iz situacije, najčešće je samo pokušaj osobe da se umiri, umesto da dopusti da sukob eskalira. Gotman je u svojim istraživanjima ukazao na to da su se češće rastajali parovi kod kojih nije bilo pokušaja pomirenja, ili jedan od partnera na njih nije reagovao. Na primer, ako žena nasloni glavu na muževljeva leđa, a on je odgurne ili pobegne, pokušaj pomirenja je propao i to vrlo često može da bude okidač za novi konflikt ili nastavak sukoba.

Način na koji par završava svađu je indikator kvaliteta i stabilnosti partnerskog odnosa.

Gotman u svojoj čuvenoj knjizi The Seven Principles to Making Marriage Work predlaže sledeće pokušaje pomirenja; u početku mogu delovati izveštačeno i neiskreno, ali ako ih par doživi kao način da se brak ili veza održe, mogu se koristiti kao polazna tačka za dolaženje do sopstvenih kreativnih rešenja:

 1. „Budi nežniji kada pričamo.“
 2. „To liči na uvredu.“
 3. „Samo me saslušaj i probaj da me razumeš.“
 4. „Da li možeš da me poljubiš?“
 5. „Hajde da napravimo pauzu!“
 6. „Kako mogu da popravim stvari?“
 7. „Žao mi je. Oprosti mi.“
 8. „Hajde da probamo ponovo.“
 9. „Slažem se delimično sa onim što si rekla.“
 10. „Postoji nešto zbog čega ti se zaista divim.“
 11. „Nismo na pravom putu, ljubavi.“
 12. „U pravu si, to je suština problema.“
 13. „Volim te.“
 14. Širenje ruku u zagrljaj
 15. Pružanje ruku ka partneru

 

Razmislite o svojim svađama sa partnerom i kako su se završavale. Da li je bilo pokušaja pomirenja i da li se na njih odgovaralo?

Većina stručnjaka se slaže sa tim da je kompatibilnost u odnosu ne samo precenjena, već i teško dostižni ideal.

Sudbina jednog odnosa zavisi od načina na koji se nosimo sa nekompatibilnošću.

Literatura: staymarried