Upravljanje besom

posted in: Život | 0

(praktični saveti)

 

Rano prepoznajte svoj bes Ukoliko vičete i bacate stvari, verovatno je već kasno. Naučite da prepoznate znake koji upozoravaju da bes raste, da bi mogli brzo da promenite situaciju. Neki od njih su osećaj toplote, podizanje glasa, stezanje pesnica, drhtanje, crvenilo lica.
Napravite pauzu Privremeno napustite situaciju u kojoj se bes pojavio. Ukoliko su uključeni i drugi ljudi, objasnite im da vam treba par minuta nasamo da se smirite. Problemi uglavnom ne mogu konstruktivno da se reše ukoliko je jedan ili više ljudi uključenih u problem obuzeto besom. Prošetajte, umijte se hladnom vodom, dišite duboko.
Duboko dišite Uzmite minut vremena samo za disanje. Brojite udisaje: 4 sekunde udišite, 4 sekunde zadržavajte dah i 4 sekunde izdišite. Pratite vreme. U besu često nemamo uvid koliko je vremena prošlo.  Brojanje, takođe, pomaže da skrenete misli sa situacije. To je tehnika distrakcije (skretanje pažnje).
Vežbajte Vežbanje služi za emocionalno oslobađanje. Hemikalije koje se luče u vašem mozgu u toku vežbanja stvaraju osećaj opuštenosti i sreće. Vežba podrazumeva i šetnju, trčanje, jogu, vožnju bicikla.
Izrazite svoje nezadovoljstvo
Kada se smirite, iskažite svoje nezadovoljstvo.  Budite direktni, jasni i iskreni, ali ne i agresivni. Obratite pažnju na ton. Iskazivanje nezadovoljstva će pomoći da izbegnete  iste probleme u budućnosti ili da ih svedete na manju meru.
Mislite na posledice Šta će biti rezultat vaše besne reakcije?  Hoće li rasprava ubediti drugu osobu da ste u pravu? Hoćete li biti srećniji nakon svađe?
Vizualizacija (za opuštanje) Zamislite  neko opuštajuće iskustvo. Koristite sva čula. Šta vidite, miris, ukus, šta čujete, osećate? Možda ste na plaži sa stopalima u pesku dok se talasi sudaraju u daljini.  Provedite par minuta zamišljajući svaki detalj vaše opuštajuće scene.

 

 

Izvor: http://psychology.tools/