Maligni krugovi komunikacije u vezi

окт 3, 2020 | Ljubav i seks | 0 Komentara

U vezi ili braku često nastaju maligni krugovi komunikacije koje je teško prekinuti.

Pre par godina sam radila sa parom koji je bio u sedmoj godini veze. Među njima je još bilo ljubavi, ali su od samog početka imali nesuglasice koje su vremenom prerasle u gotovo svakodnevne konflikte.

Kada par dođe na terapiju obično se pitaju kako su došli do ovoga gde su sada i čude se što se stalno svađaju oko gluposti kada zapravo nemaju velikih problema (niko nije alkoholičar, kockar, narkoman, nisu materijalno ugroženi, zdravi su…). Viđala sam i one koji su se već razveli ili bili pred razvodom, a da uopšte nisu bili svesni šta je i kada krenulo naopako. Nisu imali nikakav uvid vezano za svoje ponašanje u vezi. Njihova priča se odvijala po filmskom scenariju: jedno jutro je otišao da kupi cigarete i nikada se više nije vratio.

Tako je bilo i sa Sandrom i Mirkom. Mirka je nerviralo što Sandra histeriše oko gluposti, a Sandru što Mirko ne pomaže oko kućnih poslova. Obično njihovi konflikti kreću ovako: Sandra se vraća kasno sa posla, umorna i gladna. Njeno radno vreme traje i po desetak sati, prihvata i dodatne poslove i radi prekovremeno da bi imali dovoljno novca. Kada uđe u stan i vidi da Mirko nije oprao sudove ili izneo đubre, a sedi za računarom, „kreće njena histerija“. Mirko jedva čeka Sandrin dolazak. On radi do pet, posao nije težak i zahtevan. Odmori se kad stigne, ruča i počne da se oseća usamljeno. Dosađuje se i iščekuje Sandru. Kada vidi njenu nervozu kako prekorači prag, pobesni, ali se trudi da joj ne pokaže. Pravi se da ne obraća pažnju na nju, hladan je i distanciran. Sandru to dodatno iziritira i prebaci mu kako ništa ne radi po kući. Mirko plane i prebaci joj kako je histerična. I tada kreće svađa sa verbalnom agresijom i bacanjem stvari. Posle svađe ne razgovaraju nekoliko dana. Obično Sandra prva prekine ćutanje, jer oseća veliku krivicu što je ponovo započela svađu „oko gluposti“. I tako unedogled svih sedam godina

Ovako izgleda njihov maligni krug komunikacije:

1. Sandra dolazi kući s posla i očekuje da će se konačno odmoriti. Ali, nažalost, vidi da Mirko nije oprao sudove (A, događaj), razmišlja o njemu (B) (On je jedno nezahvalno đubre, ponovo nije oprao sudove, a morao je. Kućni poslovi moraju da budu ravnopravno podeljeni) i proizvede kod sebe C (bes na Mirka, baca torbu, lupa vratima, šutira kesu sa smećem ili previše energičnim pokretima krene da posprema po kući.

Isto važi za Mirka u svakoj narednoj emocionalnoj epizodi.

2. Mirko očekuje da će imati jedno lepo veče i raduje se Sandrinom dolasku. Kada vidi (A) da je ljuta, jako se razočara (B) jer se nadao prijatnoj večeri i pobesni (C).

3. Sandra opaža (A) Mirkovo ignorisanje i razmišlja (B) kako je ne ceni dovoljno. Oseća (C) povređenost.

4. Mirko opaža Sandrinu povređenost (A) i razmišlja (B) kako mu je još jedan dan upropašćen njenim prigovaranjem. Pobesni i lomi stvari po kući (C).

Nastaje svađa i prekid komunikacije koji potraje i do par dana. Kod Mirka preovlađuje bes prema Sandri, kod Sandre povređenost.

Posle par dana durenja Sandra oprosti Mirku i počne da oseća krivicu vezano za svoje ponašanje prema Mirku. Osećanje krivice je natera da inicira pomirenje.

Ovaj par se rastao na Mirkovu inicijativu. Mirko je sada u srećnom braku, Sandra u srećnoj vezi, pred udajom.

Svaka veza može i da se pokvari i da se popravi. Do rastanka obično dođe kada poremećaj kod para dugo traje, kada se jedan od partnera umori i iscrpi u konfliktima i upadne u beznađe vezano za budućnost veze.

Zašto vaše veze nisu uspevale?

Razmislite o svom komunikacionom krugu u ovoj ili prošlim vezama. Probajte da uradite analize veza po istom principu koji je u tekstu opisan kroz slučaj Mirka i Sandre. To će vam dati bolji uvid u problem i u svom i u partnerovom ponašanju. Kada problem definišete, možete i da ga rešite.


 

Povezani članci

Potrebe u partnerskom odnosu

Potrebe u partnerskom odnosu

Po definiciji, dobra veza je ona u kojoj postoji više trenutaka sreće i zadovoljstva od patnje i nezadovoljstva (Marić, 2012). Da bi par uopšte mogao da oseća sreću i zadovoljstvo u vezi neophodno je da budu zadovoljene sržne emocionalne potrebe kod oba partnera....

Puna svesnost u partnerskom odnosu

Puna svesnost u partnerskom odnosu

Za većinu ljudi život je pokretna traka prepuna izvora stresa. Postoje dani kada se jednostavno osećate loše, a često ne možete da identifikujete zašto.  Ili je uzrok vrlo duboko u slojevima vašeg uma da je teško do njega doći. Ili ste uzrok s razlogom zatrpali...

Muškarci kao žrtve zlostavljanja u vezi ili braku

Muškarci kao žrtve zlostavljanja u vezi ili braku

Na mnogo načina, muškarci su nevidljive žrtve zlostavljanja u vezi ili porodičnog nasilja. Kada razmišljamo o zlostavljanju ili nasilju, po automatizmu imamo ideju o ženi žrtvi i muškarcu zlostavljaču. Retko zamišljamo mušku žrtvu, ako je uopšte ikada i zamislimo. Čak...

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *