Znaci opasnosti na početku veze

сеп 22, 2020 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Iako, kada pričamo sa prijateljima, za mnoge životne situacije kažemo „To meni NIKAD, ALI PONAVLJAM NIKAD, ne može da se desi!“, verovatno ste se nekada i sami našli u poziciji da ste prešli preko svojih reči zarad nekog višeg cilja. Taj viši cilj je najčešće „imati srodnu dušu“, „više ne biti sam/a“, „ostvariti se kao roditelj“.

Potreba za partnerskom vezom i drugim bićem sa kojim ćemo, duže ili kraće vreme, deliti život je univerzalna. Iako statistike ne govore u prilog braku kao o „sigurnoj investiciji“, čak i najproračunatiji poslovni umovi idu, bar u nekom periodu svog života, srcem i potrebom za deljenjem, a ne glavom.

Nažalost, kod osoba koje su, što zbog sopstvenih blokada, što spletom okolnosti, dugo same i nesrećne povodom toga, često postoji i realna opasnost da im se veza ili brak od ne tako sigurne investicije po statistikama, pretvori i u lični pakao iz koga teško mogu same da nađu izlaz.

Neprofitna organizacija Beauty Cares, čija je misija borba protiv porodičnog nasilja, izdala je kratko i vrlo informativno uputstvo za prepoznavanje prvih znakova da se ulazi u potencijalno opasan i zlostavljački partnerski odnos. Ovo je osam znakova opasnosti za zlostavljački odnos:

  1. Preteranost: slatkorečivost, laži u svrhu prikrivanja nesigurnosti, potreba da vas smesta otuđi od prijatelja i porodice. Iznad svega ponašanja koja su preterana: bombardovanje porukama i pozivima u kratkim vremenskim razmacima, opsesivno ponašanje u vezi sa vašim odnosom, insistiranje da veza odmah mora da postane ozbiljna.
  2. Bolesna ljubomora: iracionalno ponašanje kada ste u komunikaciji sa drugim ljudima, bes kada razgovarate sa suprotnim polom, konstantno optuživanje da flertujete ili varate, ograničavanje vremena koje provodite sa prijateljima i porodicom i zahtevanje da zna sve privatne detalje o vama i vašem životu/kretanju.
  3. Kontrola: određivanje načina oblačenja, šta ćete reći, kako bi trebalo da razmišljate. Iznenadna pojavljivanja kod vas kući/u školi/na poslu. Proveravanje vašeg telefona, mejlova, naloga na socijalnim mrežama, odeće, torbe i ličnih stvari, praćenje, primoravanje na seksualne odnose i kreiranje konteksta da se osećate loše i gubite samopouzdanje.
  4. Izolacija: insistiranje da se provodi vreme samo sa njim (njom), stvaranje zavisnog odnosa (u emocionalnom i psihološkom smislu), zabranjivanje, od viđanja sa porodicom i prijateljima, do odlaženja na posao ili školu.
  5. Kriticizam: ismevanje fizičkog izgleda, nazivanje pogrdnim imenima (Glup/a, Ružan/na, Lud/a), podsmevanje vašim uverenjima, ambicijama i prijateljima, uveravanje da je on/a jedina osoba kojoj je zaista iskreno stalo do vas, ispiranje mozga u cilju da se osetite loše.
  6. Sabotiranje: sprečavanje da odete na posao, u školu, na razgovor za posao, na jogu, u teretanu…, otpočinjanjem svađe, pretvaranjem da doživljava nervni slom ili da se razboleleo/la, raskidanjem sa vama ili sakrivanjem vaših ključeva, novčanika, telefona, krađom vaših ličnih stvari.
  7. Optuživanje: kreiranje konteksta da se osećete krivim/om i odgovornim/om za njegova/njena ponašanja, optuživanje sveta ili vas za sopstvene probleme, emocionalna manipulacija, uvek uz „Ti si kriv/a!“.
  8. Bes: preterano reagovanje i na najmanje okidače, često gubi kontrolu, nasilni ispadi, česte promene raspoloženja, preterano konzumiranje alkohola kada je uznemiren/a, pretnje, započinjanje svađa, ima istoriju nasilnog ponašanja, plašite ga/je se.

Povezani članci

Potrebe u partnerskom odnosu

Potrebe u partnerskom odnosu

Po definiciji, dobra veza je ona u kojoj postoji više trenutaka sreće i zadovoljstva od patnje i nezadovoljstva (Marić, 2012). Da bi par uopšte mogao da oseća sreću i zadovoljstvo u vezi neophodno je da budu zadovoljene sržne emocionalne potrebe kod oba partnera....

Puna svesnost u partnerskom odnosu

Puna svesnost u partnerskom odnosu

Za većinu ljudi život je pokretna traka prepuna izvora stresa. Postoje dani kada se jednostavno osećate loše, a često ne možete da identifikujete zašto.  Ili je uzrok vrlo duboko u slojevima vašeg uma da je teško do njega doći. Ili ste uzrok s razlogom zatrpali...

Muškarci kao žrtve zlostavljanja u vezi ili braku

Muškarci kao žrtve zlostavljanja u vezi ili braku

Na mnogo načina, muškarci su nevidljive žrtve zlostavljanja u vezi ili porodičnog nasilja. Kada razmišljamo o zlostavljanju ili nasilju, po automatizmu imamo ideju o ženi žrtvi i muškarcu zlostavljaču. Retko zamišljamo mušku žrtvu, ako je uopšte ikada i zamislimo. Čak...

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *