Da li je vašem detetu potrebna terapija?

апр 14, 2020 | Roditelji i deca | 0 Komentara

Priredile: Dragica Nenadić, specijalni pedagog i Katarina Višić, psihoterapeut 

Roditelji se često pitaju da li je detetu potrebna terapija ili savetovanje.

Ako u nekom od sledećih pokazatelja prepoznate svoje dete trebalo bi da se posavetujete sa stručnjakom za mentalno zdravlje:

  • Problem postoji više od dve nedelje
  • Pokušavali ste da detetu pomognete da prevaziđe problem, ali bez uspeha (možda je dete dobro odreagovalo na taj pokušaj, ali se onda vratilo na problematično ponašanje ili je pokušaj bio neuspešan od samog početka)
  • Problem ometa svakodnevno funkcionisanje deteta (odlazak u vrtić ili školu, spavanje i ishranu, druženje sa vršnjacima)
  • Problem ometa porodično funkcionisanje (npr. cela porodica satima uspavljuje dete, sa detetom se uči satima, roditelji ulaze u međusobne konflikte povodom detetovog problema…)
  • Problem ometa školski uspeh deteta
  • Problem ometa proces sazrevanja (npr. dete ne želi da se odvoji od roditelja i druži se sa drugom decom)
  • Problem je neuobičajen za uzrast deteta
  • Detetovo ponašanje razlikuje se od ponašanja njegovih vršnjaka
  • Postoji jedan izdvojen problem, ili je vidljivi problem deo većeg spektra problema, koji nije tako očigledan (npr. problem sa spavanjem može biti i izdvojen (dete se plaši mraka ili čudovišta), ali može biti i deo većeg problema (strah od odvajanja od roditelja, strah da će se roditeljima nešto desiti, strah da zaspi jer se ujutru neće probuditi i sl.)

Mala deca često pokazuju da su uznemirena direktno i jasno kroz ponašanje (budu besna, udaraju, plaču, ili iskazuju drugu vrstu upadljivog ponašanja) ili čak verbalizuju određeni problem (Plašim se da idem u vrtić, Mama više voli brata od mene, Plašim se da će tata otići kao što je deda otišao na nebo…).

Nekada deca iskazuju probleme na mnogo suptilnije načine. Često roditelji ili vaspitači propuste da primete promenu, jer je nastajala sporo i u dužem vremenskom periodu.

Stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem dece imaju neke slične veštine i obuke, ali svaki ima i svoju jedinstvenu oblast stručnosti. Stručnjaci u našem Centru za psihoterapiju koriste različite terapijske pristupe za rad sa decom, u zavisnosti od uzrasta deteta, vrste problema i cilja koji želimo da postignemo.

Povezani članci

Usamljenost kod majki novorođenčeta

Usamljenost kod majki novorođenčeta

Malo parova koji postaju roditelji po prvi put ima jasna očekivanja u vezi toga u kojoj meri će im se život promeniti nakon rođenja prvog deteta. Fizička i mentalna iscrpljenost i stalna pažnja koju novorođenčad traže, ne ostavljaju vremena za individualnost i...

Loš brak je gori po decu od razvoda

Loš brak je gori po decu od razvoda

  Postoje dve velike grupe loših brakova: brakovi u kojima ima verbalnog i/ili fizičkog nasilja i brakovi supružnika koji žive odvojene živote, distancirani i emocionalno nepovezani. I jednoj i drugoj grupi brakova, bez obzira što se radi o potpuno različitim...

Jasni dokazi: i pljeskanje po guzi šteti

Jasni dokazi: i pljeskanje po guzi šteti

Kao novopečeni roditelj, bila sam potpuno šokirana kada sam se jednog dana jedva izborila sa neodoljivom potrebom da pljesnem svog dvogodišnjeg sinčića. Posle sata punog izazova provedenog u kupovini, u tržnom centru, on je namerno povukao gomilu majica sa police u...

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *